11 روش درمان گل مژه (چگونه از شر گل مژه خلاص شویم؟)
گل مژه یک برجستگی متورم و دردناک در لبه پلک است که معمولاً بهدلیل عفونت فولیکول مژه یا وجود غدههای چربی ایجاد میشود. اگرچه گل مژه معمولاً بعد از حدود یک هفته خودبهخود از بین میرود اما میتوانیید اقداماتی را برای کاهش درد و تورم ایجادشده انجام دهید.
فهرست عناوین
- 1 1.گل مژه را تمیز کنید
- 2 2.کمپرس گرم بگذارید
- 3 3.گل مژه را فشار ندید یا سعی نکنید خودتون آن را تخلیه کنید
- 4 4.از کرم ضدباکتری استفاده کنید
- 5 5.درمانهای خانگی طبیعی را امتحان کن کنید
- 6 6.از مسکن استفاده کنید
- 7 7.به پزشک مراجعه کنید
- 8 8.پلکهایتان را مرتب بشویید
- 9 9.قبل از دستزدن به صورتتان، دستهایتان را بشویید
- 10 10.در صورت استفاده از لنز، بهداشت را رعایت کنید
- 11 11.از لوازم آرایشی بهطور صحیح استفاده کنید
- 12 نکاتی برای جلوگیری از عود دوباره گل مژه
- 13 توصیه های پزشکی درمان گل مژه
- 14 مطالب پیشنهاد شده دیگر
1.گل مژه را تمیز کنید
گل مژه معمولاً خودبهخود ایجاد میشود اما گاهی وقتها ممکن است در اثر قرارگرفتن چشم در معرض مواد خارجی (مثل گردوغبار یا لوازم آرایشی) ایجاد شود. در واقع گل مژه یک عفونت باکتریایی کوچک است. اگر چشمت گل مژه زد، اولین کاری که باید انجام بدهی، تمیزکردن آن است.
- دستهایت را خوب بشوی، سپس گلمژه را بهآرامی با دستهای تمیز یا پنبه و آب گرم تمیز کن. همچنین میتوانی از یک اسکراب مخصوص پلک یا شامپو “بچه” بدون اشک رقیقشده استفاده کنی.
- اطمینان پیدا کن دستهایت و گلوله پنبهای که برای شستن گل مژه استفاده میکنی، تمیز هستند. در غیر این صورت، ممکن است آلودگی یا میکروبهای بیشتری را به چشمت منتقل کنی.
- گل مژه معمولاً بهوسیله باکتری های استافیلوکوکی که در فولیکول مو یا غده گوشه چشم وجود دارند، ایجاد میشود. گل مژه اغلب از طریق لمس چشم با دستهای آلوده ایجاد میشود. البته باکتری های دیگر نیز میتوانند باعث ایجاد گل مژه شوند.
2.کمپرس گرم بگذارید
تورم دردناک ناشی از گل مژه بهتر است با کمپرس گرم درمان شود. با یک حوله تمیز یا پارچه دیگر که در آب گرم خیس شده است، کمپرس آب گرم درست کن. کمپرس را روی چشمت قرار بده و بگذار پنج تا ده دقیقه بماند.
- بعد از سردشدن کمپرس، آن را دوباره در آب گرم خیس کن و روی چشمت بگذار؛ این کار را بهمدت پنج تا ده دقیقه دیگر تکرار کن.
- کمپرس گرم را سه یا چهار بار در روز استفاده کن. بهتر است این کار را تا از بین رفتن کامل گل مژه انجام بدهی.
- میتوانی از کیسه چای گرم (اما نه داغ) و مرطوب نیز بهعنوان کمپرس استفاده کنی. (بعضی از افراد کیسه چای بابونه را توصیه میکنند که میتواند خاصیت تسکیندهندگی نیز داشته باشد).
- گرمای کمپرس ممکن است باعث کوچکشدن گل مژه یا ترشح چرک شود. اگر چنین اتفاقی افتاد، چرک خارجشده را بهآرامی بشوی. گل مژه را فشار نده؛ فقط فشار ملایمی برای تمیزکردن چرک وارد کن.
- بعد از خارج شدن چرک از گل مژه، علائم باید خیلی سریع فروکش کنند.
3.گل مژه را فشار ندید یا سعی نکنید خودتون آن را تخلیه کنید
شاید وسوسهانگیز باشد که بخواهی چرک یا آلودگی داخل گل مژه را خارج کنی، اما در برابر این وسوسه مقاومت کن! فشار دادن یا تخلیه چرک گل مژه میتواند وضعیت را بدتر کند، عفونت را گسترش بدهد یا عمیقتر کند و حتی ممکن است باعث ایجاد زخم شود.
4.از کرم ضدباکتری استفاده کنید
یک کرم ضدباکتری برای درمان گل مژه (قابل فروش بدون نسخه) از داروخانه بخر. اگر نمیدانی کدام کرم را انتخاب کنی، از داروساز کمک بگیر. مقدار کمی از کرم را روی گل مژه بزن و مراقب باش داخل چشمت نرود.
- این کرمها ممکن است به بهبود سریع گل مژه کمک کنند.
- بیحسی موضعی بسیاری از این کرمها همچنین میتواند موجب تسکین موقتی ناراحتی ناشی از گل مژه شود. اما اگر کرم داخل چشمت برود، ماده بیحسی موجود در آن میتواند به چشم آسیب برساند. هنگام استفاده از این کرمها خیلی احتیاط کن.
- اگر کرم داخل چشمت رفت، آن را بهآرامی با آب گرم بشوی و با پزشک تماس بگیر.
- کرم را مطابق با مقداری که روی بستهبندی نوشته شده است، استفاده کن.
5.درمانهای خانگی طبیعی را امتحان کن کنید
بعضی از مواد طبیعی میتوانند به درمان گل مژه و کاهش درد و تورم ناشی از آن کمک کنند. از مصرف داروهای طبیعی در داخل چشم خودداری کن و اگر احساس سوزش یا ناراحتی میکنی، بلافاصله مصرف آنها را قطع کن. اگرچه این موارد از نظر پزشکی اثبات نشدهاند ولی میتوانی از این روشهای طبیعی برای درمان گل مژه استفاده کنی.
- شستوشو با تخم گشنیز را امتحان کن. دانه گشنیز را بهمدت یک ساعت در آب خیس کن، سپس از صافی رد کن و از آب آن برای شستوشوی چشمت استفاده کن. گفته میشود این دانهها خواصی دارند که تورم گل مژه را کاهش میدهند.
- از آلوئهورا استفاده کن. آلوئهورا به کاهش تورم و قرمزی کمک میکند. برگ آلوئهورا را بهصورت طولی برش بده و پالپ داخل آن را روی گل مژه بمال. اگر نمیتوانی برگ آلوئهورا پیدا کنی، از یک پد چشم آغشته به آب آلوئهورا استفاده کن. بعضی افراد از ترکیب آب آلوئهورا و چای بابونه استفاده میکنند.
- از کمپرس برگ آلوئهورا استفاده کن. کمپرس برگ آلوئهورا یک درمان خانگی رایج برای کاهش درد و تورم ناشی از گل مژه است. برگهای آلوئهورا را در آب گرم خیس کن و بهمدت ۱۰ دقیقه روی چشمت بمال.
- از سیب زمینی استفاده کن. سیب زمینی را بهصورت خمیر چرخ کن و روی یک پارچه تمیز و نرم پهن کن. سپس آن را روی گل مژه بمال تا تورم آن کاهش پیدا کند.
6.از مسکن استفاده کنید
اگر گل مژه خیلی دردناک است، از یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی (بدون نسخه) برای تسکین درد در چند روز اول استفاده کن. برای تسکین فوری درد از داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی حاوی آسپرین یا ایبوپروفن استفاده کن.
- دارو را مطابق با دوز پیشنهادشده روی بستهبندی استفاده کن.
- به کودکان زیر ۱۸ سال آسپرین نده. انجام این کار میتواند باعث ایجاد وضعیت مهلکی بهنام سندروم ری شود.
7.به پزشک مراجعه کنید
اگر گل مژه بعد از گذشت یک هفته، از بین نرفت به پزشک مراجعه کن. اگر درد شدیدی داشتی، قرمزی یا تورم بیشتر شد یا اگر بینایی تو تحتتاثیر قرار گرفت، فوراً به پزشک مراجعه کن. اگر گل مژه بدتر شود، احتمالاً نتیجه یک بیماری دیگر است و یکی از روشهای درمانی زیر برایت تجویز میشود
- پزشک ممکن است برایت آنتیبیوتیک تجویز کند، مخصوصاً اگر مبتلا به التهاب ملتحمه باکتریایی باشی که به آن قرمزی چشم میگویند. این وضعیت معمولاً بعد از تجویز آنتیبیوتیک بهسرعت برطرف میشود.
- پزشک ممکن است گل مژه را با یک سوزن یا تیغ سوراخ کند. با انجام این کار چرک از سوراخ کوچک ایجادشده، خارج میشود و گل مژه از بین میرود.
- اگر به بیماریهای پوستی مثل روزاسه یا سبوره مبتلا هستی، ممکن است مستعد ابتلا به بلفاریت (التهاب لبههای پلک) باشی. در این صورت پزشک توصیه به شروع یک روتین بهداشتی جدید برای آن ناحیه از چشم میکند.
- اگر دنبال یک چشمپزشک خوب هستی، میتوانی با پزشک عمومی یا اورژانس مشورت کنی یا در اینترنت دنبال “چشمپزشک” بگردی.
- باید در تمام مراحل درمان راحت باشی و در صورت نیاز با پزشک تماس بگیری. لازم نیست برای مراجعه به متخصص یک هفته صبر کنی.
8.پلکهایتان را مرتب بشویید
اگر چشمت مرتباً گل مژه میزند، احتمال دارد به عفونت باکتریایی حساس باشد. از یک حوله تمیز و مقداری شامپوی ملایم مثل شامپو کودک یا اسکراب مخصوص پلک برای تمیزکردن پلکهایت استفاده کن. سپس آنها را با آب گرم خوب بشوی.
- اگر گل مژه به یک مشکل مکرر برای تو تبدیل شده است، باید پلکهایت را روزانه تمیز کنی.
9.قبل از دستزدن به صورتتان، دستهایتان را بشویید
یکی از متداولترین روشهایی که باعث میشود چشم گل مژه بزند، انتقال باکتری از دست به چشم است. از دستزدن یا مالیدن چشمهایت خودداری کن.
- حولهها را مرتباً بشوی و هرگز از حوله یا دستمال کسی که گل مژه دارد، استفاده نکن.
10.در صورت استفاده از لنز، بهداشت را رعایت کنید
استفاده از لنز مستلزم این است که به چشمهایت دست بزنی، بنابراین همیشه قبل از گذاشتن و درآوردن لنز حتماً دستهایت را بشوی و تمیز کن. لنزها نیز میتوانند باکتریها را منتقل کنند بنابراین حتماً از یک محلول پاککننده برای شستوشوی روزانه لنزها استفاده کن.
- هنگام ابتلا به گل مژه از لنز استفاده نکن. استفاده از لنز در چشمی که گل مژه زده است خطر انتقال عفونت از گل مژه را به قرنیه زیرین افزایش میدهد.
- لنز را بیشتر از زمان مناسب و مجاز داخل چشمت نگه ندار. اگر از لنزهای یکبارمصرف استفاده میکنی، آنها را بعد از استفاده دور بینداز. در صورت استفاده از لنزهای چندبارمصرف (لنزهای قابلاستفاده مجدد که باید ماهی یک بار تعویض شوند)، حتماً بعد از گذشت چهار هفته از لنزهای جدید استفاده کن.
- لنزها را شبها از چشمت خارج کن. اگر مستعد ابتلا به گل مژه باشی، حتی لنزهایی که برای استفاده در طول شب ایمن هستند، میتوانند برایت مشکل ایجاد کنند.
- همیشه توصیههای چشم پزشک را در مورد نحوه استفاده مناسب از لنز دنبال کن. از لنز در شرایطی که فقط بهطور خاص مورد تأیید هستند، مثلاً هنگام شنا، استفاده نکن (مگر درصورتیکه چشمهایت با عینک شنا کاملاً پوشیده شده باشد).
11.از لوازم آرایشی بهطور صحیح استفاده کنید
اگر خط چشم و سایه چشم زیر لبه پلک کشیده شوند، میتوانند باعث ایجاد گل مژه شوند، بهخصوص اگر زیاد آرایش میکنی و چند بار در طول روز از لوازم آرایشی استفاده میکنی. همیشه بالای خط مژههایت را آرایش کن و سعی کن مقدار مواد آرایشی مصرفی خودت را محدود کنی.
- هرگز با آرایش نخواب. برای پاککردن آرایش از پاککنندههای آرایش استفاده کن و قبل از خواب صورتت را با آب گرم بشوی تا پاککننده از روی صورتت پاک شود.
- لوازم و وسایل آرایشی چشم را مرتباً عوض کن. برس، خط چشم و مدادی که برای آرایش چشم استفاده میشود با گذشت زمان کثیف میشود و ممکن است هنگام استفاده باعث انتقال باکتری شود.
- مداد چشم، برس و لوازم آرایشی مشابه نیز مثل لنزها با چشم تماس مکرر دارند و اگر حاوی باکتریهای مضر باشند، بهراحتی باعث ایجاد گل مژه میشوند.
- لوازم آرایش خودت را با دیگران به اشتراک نگذار.
نکاتی برای جلوگیری از عود دوباره گل مژه
- گل مژه را هر روز بهمدت ۵ دقیقه با آب ولرم مرطوب کن.
- یک راه خوب، اما عجیب، برای تسکین گل مژه این است که چای کیسهای گرم و مرطوب را روی چشمت بگذاری.
- برای تسکین موقت گل مژه، یک تکه خیار سرد را روی چشمت قرار بده و بگذار ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند.
- از گوشپاککن و الکل استفاده کن. گل مژه را با گوشپاککن تمیز کن. مقداری آلوئهورا روی گل مژه بگذار و بعد یک حوله مرطوب ولرم را روی آن قرار بده.
- اگر نمیخواهی برس آرایشی جدید بخری، از صابون آنتیباکتریال و روغن زیتون برای تمیزکردن برسهای آرایشی استفاده کن.
- اگر چشمت گل مژه زده است، شاید بهتر باشد از شناکردن خودداری کنی. اگر مجبوربه انجام این کار هستی، فقط به استخرهایی برو که آب آنها بهخوبی با کلر تمیز شده است و موقع شنا از عینک استفاده کن. به چشمهایت دست نزن و اجازه نده کسی به وسایلت دست بزند.
- اگر از لنز طبی استفاده میکنی، مواقعی که چشمت گل مژه زده است، بهجای لنز از عینک استفاده کن.
توصیه های پزشکی درمان گل مژه
- هرگز به افراد زیر۱۸ سال آسپرین نده زیرا میتواند باعث ایجاد بیماری کشندهای بهاسم سندورم ری شود. ممکن است استامینوفن گزینه بهتری باشد اما بهتر است حتماً با پزشک مشورت کنی.
- بهتر است قبل از اقدام به درمان گل مژه با پزشک مشورت کنی.
- سعی نکن خودت گل مژه را بترکانی یا سوراخ کنی. این کار میتواند عفونت را از طریق گسترش باکتری بدتر کند و همچنین باعث ایجاد زخم شود.
- از آرایشکردن چشمی که گل مژه زده است خودداری کن زیرا ممکن است باعث بدترشدن مشکل شود.